Konsultera ett proffs innan du börjar dränera

Att dränera huset blir nödvändigt när fukt börjar tränga in i husets källare. Vanligtvis räcker det att dränera huset med 30-50 års mellanrum, beroende på hur väl utfört arbetet är. Syftet med dräneringen är att leda bort ytvatten från husgrunden och skydda fastigheten från vattenflöden i marken.

Innan du gör en dränering ska du se över hur fuktskyddet är på källarens yttervägg, d.v.s. den del av väggen som ligger mot marken på utsidan huset. I vissa fall kan det vara fuktskyddet som bara behöver bytas. Innan du startar en dränering ska du alltså be om hjälp för att se vad som är nödvändigt i just ditt fall.

Det finns många företag som arbetar med dränering och fuktskydd. Ett av dessa bolag är GE-AB. Om du redan idag märker att det finns fukt på källarväggarna eller luktar mögel kan det vara aktuellt att se över detta. Mögel och fuktskador vill man gärna åtgärda så tidigt som möjligt. 

När du köper ett nytt hus är det en god idé att noga inspektera huset innan du slår till. Kika efter fuktskador i källaren och vill du vara riktigt säker kan jag rekommendera dig att anlita en besiktningsman som ser över huset tillsammans med dig. Om huset är fuktskadat kan det i vissa fall kosta dig 150 000 kr för att ordna problemen. När du anlitar en besiktningsman kommer han se över fler bitar än bara dränering och fuktskador. I slutänden är det mycket värt att nyttja en besiktningsman. Besiktningsmannen kan spara dig bekymmer med renoveringar och sjuka hus. I vissa fall kan han upptäcka fel som du själv kan tänka dig åtgärda. Ett exempel kan vara ett hus som har lite skador på taket som du kan tänka dig laga. När du lägger ett bud till säljaren kan du påpeka takproblemen och på så sätt få ned priset på huset du ska köpa.